Wraz z nadejściem nowego roku wiele z nas podejmuje noworoczne postanowienia. Bardzo często decydujemy się na zrzucenie zbędnych kilogramów przechodząc na redukcję, chcąc pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej i uwydatnić swoje mięśnie przed nadejściem lata, by pewnie czuć się we własnym ciele i fajnie prezentować się na plaży. To co może wydawać się łatwe, w praktyce jest jednak trudniejsze i wymaga od nas sporej wiedzy i samodyscypliny.
Model żywienia
Dieta redukcyjna to nic innego jak specyficzny schemat żywieniowy, ukierunkowany w głównej mierze na zmniejszenie nadmiaru tkanki tłuszczowej i pozbycie się zbędnych kilogramów. To długotrwały proces, który opiera się na manipulacji procesem metabolicznym w połączeniu z przestrzeganiem kilku zasad. Podstawę stanowi określenie własnego zapotrzebowania na kalorie, co z kolei pomoże nam planować posiłki, by zapewnić organizmowi odpowiednią ilość energii. W diecie redukcyjnej istotną rolę pełni regularne przyjmowanie posiłków – od 4 do nawet 6 dziennie, w odstępach nie dłuższych niż 3-4 godziny. Systematyczność w spożywaniu jedzenia skutecznie pobudzi nasz metabolizm, a spalanie kalorii będzie trwało znacznie dłużej.
Monitorowanie postępów
Oprócz określenia własnego zapotrzebowania na kalorie i ustalenia typu otyłości, bądź nadmiaru masy, z którymi musimy się mierzyć w trakcie redukcji, istotną kwestią jest monitorowanie wyników. Okresowe pomiary tkanki tłuszczowej, notowanie wartości wagi, czy regularne mierzenie obwodów, pozwoli dokładnie sprawdzić, czy nasze starania przebiegają prawidłowo. To da nam pewność, że zmiany wprowadzone w diecie, lub w treningach były dobrym rozwiązaniem, a obserwowane efekty będą dodatkową motywacją do dalszej pracy nad wymarzoną sylwetką.
Co jeść na redukcji?
Decydując się na dietę redukcyjną musimy pamiętać, aby spożywane przez nas produkty były najwyższej jakości. Dlatego powinniśmy zrezygnować z białego pieczywa na korzyść razowego, pszenny makaron zamienić na żytni, a płatki śniadaniowe na owsiankę.
Odpowiedni zastrzyk węglowodanowy zapewnią nam kasze: jaglana lub jęczmienna, które urozmaicą nasze menu. Unikajmy przetworzonej żywności, fast foodów i słodyczy – one nie ułatwią nam osiągnięcia celu, jakim jest wymarzona sylwetka.
Powinniśmy zrezygnować ze smażenia potraw na głębokim oleju i zastąpić go masłem klarowanym lub olejem kokosowym – oczywiście w niewielkich ilościach, a do sałatek zamiast podejrzanych sosów z torebki, dodawać oliwę z oliwek lub olej lniany.
Źródłem białka na redukcji może być indyk, chudy schab, czy polędwica wieprzowa. Od czasu do czasu na naszym stole powinny zagościć także ryby – świetnie sprawdzi się dorsz, łosoś lub tuńczyk.
Możemy też sięgnąć po nabiał w postaci jogurtu naturalnego, chudego twarogu, czy sera mozzarella. Odpowiednią podaż błonnika i niezbędnych witamin, zapewnią nam z kolei warzywa. Powinniśmy wybierać je częściej niż owoce, gdyż nie są tak kaloryczne.
Ponadto musimy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu – pić dużo wody, zamiast czarnej herbaty wybierać białą, czerwoną lub zieloną.
Odpowiednie proporcje
Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej wcale nie musi być nudna. Można dowolnie modyfikować swoje posiłki, pamiętając o przestrzeganiu powyższych zasad i zachowaniu odpowiednich proporcji. Dzięki konsekwencji i systematyczności osiągniesz wymarzoną sylwetkę jeszcze przed latem.