Nie tylko dieta

Dieta a ćwiczenia fizyczne

Jeśli trenujemy dopiero od niedawna i w dodatku niezbyt intensywnie, to najprawdopodobniej nie musimy niczego zmieniać w naszej diecie. Popularnym błędem (szczególnie wśród osób, których główną motywację stanowi odchudzanie) jest powzięcie ambitnego planu treningowego połączone z ograniczeniem dostarczanej organizmowi liczby kalorii (na skutek nagłych zmian w diecie). Efekt takiego postępowania jest z reguły odwrotny do zamierzonego – metabolizm naszego ciała zwalnia, a cały organizm pracuje znacznie mniej wydajnie.

Wskazówki i zasady doboru diety

Znakomitym nawykiem żywieniowym, który powinni wykorzystywać nie tylko sportowcy, ale i wszyscy inni ludzie jest jedzenie małymi porcjami, za to często. Dzięki temu ułatwiamy trawienie pokarmu i czujemy się lżej. Nawiasem mówiąc, podobną zasadę powinniśmy wyznawać przy nawadnianiu organizmu podczas treningu: częste picie małymi łykami znacznie lepiej uzupełnia wodę w naszym ciele.

Nie należy jeść większych posiłków na krótko przed ćwiczeniami fizycznymi, ale odpowiednio wcześniej. Trenowanie na czczo stanowi natomiast kwestię dość kontrowersyjną – jedni specjaliści je chwalą, wskazując na pozytywny wpływ na odchudzanie, inni krytykują, uznając je za niezdrowe i mało korzystne dla organizmu.

Warto unikać potraw ciężkostrawnych, jak również smażonych (wskazane jest sięgnięcie po zdrowsze rodzaje obróbki cieplnej, jak gotowanie na parze).

jabłka w różnych kolorach

Węglowodany

Potrawy zawierające duże ilości węglowodanów powinny zajmować główne miejsce w naszej diecie – szczególnie przed treningiem. Warto w tym celu sięgnąć po produkty pełnoziarniste, a także makaron, uwielbiany przez osoby uprawiające sporty wytrzymałościowe jak kolarstwo czy biegi długodystansowe.

Białko

Po treningu przychodzi pora na jedzenie zawierające białko. Wskazane jest spożywanie mięsa (również ryb) i nabiału (mleko stanowi ponadto znakomite źródło wapnia).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *