Jeśli trenujemy dopiero od niedawna i w dodatku niezbyt intensywnie, to najprawdopodobniej nie musimy niczego zmieniać w naszej diecie. Popularnym błędem (szczególnie wśród osób, których główną motywację stanowi odchudzanie) jest powzięcie ambitnego planu treningowego połączone z ograniczeniem dostarczanej organizmowi liczby kalorii (na skutek nagłych zmian w diecie). Efekt takiego postępowania jest z reguły odwrotny do zamierzonego – metabolizm naszego ciała zwalnia, a cały organizm pracuje znacznie mniej wydajnie.
Wskazówki i zasady doboru diety
Znakomitym nawykiem żywieniowym, który powinni wykorzystywać nie tylko sportowcy, ale i wszyscy inni ludzie jest jedzenie małymi porcjami, za to często. Dzięki temu ułatwiamy trawienie pokarmu i czujemy się lżej. Nawiasem mówiąc, podobną zasadę powinniśmy wyznawać przy nawadnianiu organizmu podczas treningu: częste picie małymi łykami znacznie lepiej uzupełnia wodę w naszym ciele.
Nie należy jeść większych posiłków na krótko przed ćwiczeniami fizycznymi, ale odpowiednio wcześniej. Trenowanie na czczo stanowi natomiast kwestię dość kontrowersyjną – jedni specjaliści je chwalą, wskazując na pozytywny wpływ na odchudzanie, inni krytykują, uznając je za niezdrowe i mało korzystne dla organizmu.
Warto unikać potraw ciężkostrawnych, jak również smażonych (wskazane jest sięgnięcie po zdrowsze rodzaje obróbki cieplnej, jak gotowanie na parze).
Węglowodany
Potrawy zawierające duże ilości węglowodanów powinny zajmować główne miejsce w naszej diecie – szczególnie przed treningiem. Warto w tym celu sięgnąć po produkty pełnoziarniste, a także makaron, uwielbiany przez osoby uprawiające sporty wytrzymałościowe jak kolarstwo czy biegi długodystansowe.
Białko
Po treningu przychodzi pora na jedzenie zawierające białko. Wskazane jest spożywanie mięsa (również ryb) i nabiału (mleko stanowi ponadto znakomite źródło wapnia).