Tikka masala to potrawa, która do gustu przypadnie wielbicielom mocniejszych przypraw i aromatycznych sosów. Prosta do zrobienia i wyrazista w smaku, będzie doskonałym pomysłem tak na lunch w pracy, jak i w postaci posiłku do podania na przyjęciu. Dziś chcemy Cię zachęcić nie tylko do spróbowania tego dania w wersji tradycyjnej, ale przede wszystkim do przyrządzenia go w wersji wege. Sprawdź nasz przepis.
Tikka masala – czy to potrawa z Indii?
Dzięki zastosowaniu różnych przypraw, w tym charakterystycznej mieszanki garam masala, całość kompozycji zyskuje orientalny smak. Skąd pochodzi tikka masala? Choć może się wydawać, że to tradycyjne danie kuchni indyjskiej, wcale tak nie jest. To potrawa pochodząca z Wielkiej Brytanii, która została zainspirowana kuchnią indyjską i pakistańską. W swojej pierwotnej formie zawiera kurczaka. My chcemy Cię jednak przekonać do wypróbowania innej wersji.
Dlaczego warto spróbować wersji wegetariańskiej?
Zmniejszenie ilości spożywanego mięsa niesie ze sobą nie tylko korzyści dla planety, ale także dla Twojego zdrowia. Nawet jeśli wegetarianizm jest Ci obcy, zróżnicowana dieta pozwoli Ci poznać zupełnie nowe smaki. Czym zastąpić mięso? Jednym z pomysłów jest tofu – warto je wcześniej zamarynować, aby otrzymać bardziej intensywny smak. Jeśli jednak nie lubisz tego składnika, doskonale sprawdzą się Twoje ulubione warzywa. Nasz faworyt? Kalafior!
Tikka masala – przepis w kilku krokach
Potrzebne składniki
1. Tofu lub kalafior, w zależności od tego, co lubisz.
2. Przyprawy do marynaty: kumin, chilli, imbir, garam masala.
3. Śmietana lub mleczko kokosowe – sprawdzi się zarówno śmietana 30%, jak i 18%.
4. Pomidory – świeże lub w puszcze. Wybierz krojone, będzie ci łatwiej przygotować sos.
5. Cebula.
6. Olej.
7. Opcjonalnie: inne warzywa.
8. Chlebek naan lub ryż – jako dodatek do Twojego dania.
Sposób przygotowania
1. Kalafiora możesz ugotować, my jednak polecamy pieczenie w piekarniku. Użyj odrobinę oleju i dopraw go przyprawami, takimi jak kumin, chilli czy imbir. Nie zapomnij także o garam masala. Piecz przez kilkanaście minut w temperaturze około 180 stopni.
Jeśli wybierzesz tofu, dopraw je w podobny sposób. Możesz upiec je w piekarniku lub podsmażyć na patelni.
2. Do przygotowania sosu będziemy potrzebować śmietany, pomidorów, cebuli i, oczywiście, garam masala. Możemy też dodać inne przyprawy, na przykład te użyte w marynacie. Zacznij od smażenia cebuli, przypraw ją na samym początku. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pomidory oraz śmietanę lub mleczko kokosowe. Na końcu wrzuć tofu lub kalafior. Śmietanę, pomidory oraz przyprawy mieszaj, aż uzyskasz sos o jednolitej konsystencji.
Całość podawaj z chlebkiem naan lub ryżem.
Prosta w przygotowaniu, doskonała w smaku – tikka masala sprawdzi się jako idealne comfort food w Twojej kuchni. Kiedy przetestujesz to danie, na pewno chętnie sięgniesz po kolejne wegetariańskie przepisy. Życzmy smacznego!