Wurst, czyli niemiecka kiełbaska
Nie poznać tego smaku to jak nie być w Niemczech! Wurst, czyli specjalnie przygotowana kiełbaska to specjał naszych zachodnich sąsiadów; przekąska tak klasyczna, jak polskie pierogi czy gruzińskie chaczapuri. Po prostu nie sposób tego pominąć! Dlaczego jednak ta kiełbaska jest tak wyjątkowa? I gdzie spróbować najlepszej? Oto garść porad!
Bogactwo smaków…
Wydaje się, że kiełbaska to kiełbaska – świeże mięso zmielone z przyprawami o charakterystycznym, walcowatym kształcie. Jeśli jednak myślisz, że w tym temacie nic Cię nie zaskoczy, uważaj – możesz być w błędzie! Niemcy, kochają swoje kiełbasy, czyli właśnie wursty i wymyślili aż 1500 odmian! Na miłośników takich smaków czekają wyjątkowe smaki, takie jak na przykład długi i cienki pieczony bratwurst czy pozbawiony skórki blockwurst, rozmiarem przypominający polskiego serdelka. Słynny jest również currywurst – kiełbaska z dodatkiem pikantnej przyprawy curry. Możesz spróbować ich zarówno w budkach na ulicach (nasi zachodni sąsiedzi też lubią streetwfood), a także w restauracjach. W końcu wurst to dobro narodowe – nic dziwnego znajdziesz go wszędzie! Co więcej, miejsc, w których można skosztować słynnej kiełbaski jest bez liku, dlatego warto zapytać miejscowych, gdzie podają te najlepsze.
… i dodatków!
Jak podawany jest wurst? Odpowiedź brzmi: jak chcesz! Zwykle przypomina trochę hot-doga, to znaczy kryje się w chrupiącej bułce, oblana na przykład keczupem, musztardą lub wybranymi sosami. W ulicznych budkach czy restauracjach z pewnością będzie w czym wybierać! Słynną niemiecką kiełbaskę zjeść można również solo, albo z różnymi dodatkami. Najpopularniejszym z pewnością jest Kartoffelsalat, czyli sałatka ziemniaczana. Dlaczego? To proste – Niemcy, podobnie jak Polacy, uwielbiają to warzywo! Bardzo chętnie dodają je do różnych potraw, czy to pieczone, czy gotowane, a nawet pokrojone w paski i serwowane właśnie w formie sałatki. Oczywiście im więcej dodatków do wursta, tym cena za całe danie jest wyższa. Za zwykłą, prostą kiełbaskę zapłacimy około 3-5 euro, natomiast pełne danie z nią i ziemniakami może kosztować nawet 10 euro. Za taki specjał warto jednak zapłacić – w końcu to prawdziwy smak Niemiec!
Wust nie tylko nad Łabą?
Ale choć wursty – w jakiejkolwiek odmianie – to typowo niemiecki specjał, znajdziemy go nie tylko w Niemczech. Streetfood wędruje, a miłośnicy tej czy innej potrawy chcą mieć ją zawsze w zasięgu ręki, bez konieczności wsiadania do samolotu. Nie inaczej stało się właśnie z tymi kiełbaskami. Zjeść je można już nie tylko u naszych zachodnich sąsiadów, ale także w Polsce! Budki i wagoniki ze świeżymi, pysznymi bratwurstami czy currywurstami znajdziemy w wielu polskich miastach, a także, a może przede wszystkim – na eventach związanych ze streetfoodem. Warto więc polować na nie i spróbować pysznego smakołyku rodem z Niemiec. Z pewnością nie będziecie zawiedzeni!