Szukasz sposobu na szybki, zdrowy obiad dla całej rodziny? Oto coś w sam raz dla Ciebie! Pstrąg pieczony z przyprawami to lekkie i pyszne danie, które możesz zjeść solo lub z ulubionymi dodatkami. Jak można przyrządzić taki posiłek? Na co warto zwracać uwagę przy wyborze składników i przypraw? Sprawdź nasze wskazówki!
Pstrąg dobrze wpływa na obiad!
O korzyściach, jakie przynosi jedzenie ryb wiadomo od dawna. Wszystko dzięki kwasom omega-3, których zalet nie można przecenić. Dieta bogata w ten składnik powstrzymuje gromadzenie się złego cholesterolu (a więc chroni przed miażdżycą), działa korzystnie na wzrok i stawy, strzegąc nas przed reumatoidalnym zapaleniem stawów. Ale to nie wszystko! Dzięki innym substancjom bioaktywnym wpływają korzystnie na pracę mózgu, powstrzymując rozwój demencji i choroby Alzheimera. Pstrąg oczywiście ma te wszystkie zalety, a dodatkowo jest bogaty w witaminy i łatwo przyswajalne białko. Co więcej, jako jedna z lżejszych ryb jest polecany przez dietetyków – oczywiście jeśli nie jest smażony! Pieczenie to najlepsza forma obróbki termicznej, bo dzięki niej ryba nie traci swoich właściwości odżywczych i nie zyskuje dodatkowych kalorii.
Postaw na to, co najlepsze
Przy tak prostej potrawie jak pstrąg pieczony z przyprawami cały sekret tkwi w składnikach najwyższej jakości. Najważniejsza jest oczywiście ryba – pyszna i, co ważniejsze, świeża. Jak wybrać tę najlepszą? Przede wszystkim robiąc zakupy szukaj całych tuszek. Filety często pokrywa gruba warstwa glazury, powstałej przez ciągłe zamrażanie i rozmrażanie, a to może być mylące jeżeli chodzi o wagę. Poza tym dopiero widząc pstrąga w całości możesz ocenić, czy nadaje się do spożycia. Najważniejsze są oczy, (które powinny być szkliste) i skrzela – im bardziej czerwone, tym lepiej. Absolutnie nie kupuj ryby bladej lub o mętnym spojrzeniu. Jeżeli z kolei na łuskach zobaczysz zielonkawy odcień… nie obawiaj się! To całkowicie naturalne dla tego gatunku. Najważniejsze, by łuski były błyszczące, srebrzyste i by nie pokrywał ich śluz.
Dalsze sekrety pysznego dania
Masz już idealnego pstrąga? Wspaniale! Aby przygotować z niego wspaniałe danie musisz też wiedzieć, jak go przyprawić. Ta ryba najlepiej komponuje się z czosnkiem, koperkiem i cytryną, lubi też masło i oczywiście sól. Szykując swojego pstrąga zacznij więc od posolenia tuszki i natarcia jej masłem ze wszystkich stron. Możesz też dodać odrobinę pieprzu, ale lepiej z nim nie przesadzać, by nie zabić delikatnego smaku. Teraz czas na przygotowanie wnętrza ryby. Do rozciętego brzucha włóż odrobinę masła i kilka plasterków czosnku lub parę gałązek koperku czy pietruszki. Na koniec skrop całość sokiem z cytryny, zawiń w folię spożywczą lub ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 35 minut. Pstrąg pieczony z przyprawami możesz zjeść z lekką sałatką lub samego. Ach, co za smak!