Polska

Polskie ruskie pierogi

Zafascynowani kuchniami świata pomału zapominamy o naszych rodzimych, jakże smacznych przepisach. Kuchnia azjatycka, śródziemnomorska, arabska, indyjska, amerykańska – wszystko to bardziej nas pociąga niż nasze swojskie pyzy, kopytka czy też schabowe.

Polska kuchnia

A przecież kuchnia polska jest równie bogata i w niczym nie ustępuje pozostałym kuchniom naszego globu. No i przede wszystkim ma coś czego kucharze z innych stron świata nie znają – pierogi. Pierogi z mięsem, z serem, z owocami i na czele listy, ulubione przez wszystkich, pierogi ruskie. Wszystkie były chętnie robione przez nasze babki i mamy. Obecnie, w zabieganym, zajętym świecie rzadko kiedy mamy ochotę spędzać czas przy stole i mozolnie zlepiać pierogi.

Pierogi – każdy je lubi

A przecież wszyscy je lubimy. Szczególnym względami cieszą się pierogi ruskie. Któż z nas nie lubi tego połączenia ziemniaków, sera i sporej ilości cebuli. Podawane często z kwaśną śmietaną lub kefirem, stanowią jedno z milszych wspomnień dzieciństwa. Pierogi ruskie( wielką zagadką jest skąd taka akurat nazwa u tej charakterystycznej dla Polski potrawy )są szalenie łatwe do wykonania.

Jedynie ich lepienie jest nieco pracochłonne ale czegóż się nie robi aby znowu poczuć ten smak. Oczywiście ruskie pierogi można także kupić. Gotowe sprzedawane są w formie mrożonek lub świeże ale nie oszukujmy się – to nie to samo. Może więc warto skusić się na spędzenie kilku chwil w kuchni i uszczęśliwić rodzinę domowymi, tradycyjnymi pierogami ruskimi. Na pewno będą zachwyceni.