Kolejny przepis na pomidorową? Co takiego można jeszcze wymyślić z tą chyba najpopularniejszą, obok rosołu, polską zupą? Otóż istnieje jeden patent, który sprawia, że zwykła zupa nabiera zupełnie nowego charakteru – pomidory należy mocno podsmażyć. A tak właściwie – to mam w zanadrzu również drugi patent, z tym jest on moim osobistym dodatkiem, wyniesionym prosto z kuchni włoskiej. Co istotne, poniższy przepis najlepiej wykonywać właśnie w sezonie letnim, kiedy na bazarkach wygrzewają się gorące od słońca pomidory. Możesz sięgnąć po najzwyklejszą odmianę, ale ja do tej zupy części wybieram soczyste pomidory malinowe lub mięsiste bawole serca. Ale do brzegu – najlepsza pomidorowa nie zrobi się sama!
Składniki:
- Około 2 kilogramy mocno dojrzałych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- Szczypta cynamonu (to właśnie mój sekretny składnik!)
- Litr wody lub bulionu warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
- Dodatki: pieczywo, świeża bazylia, opcjonalnie olej chili lub kwaśna śmietana
Przygotowanie:
- Pomidory dobrze umyj, skórkę delikatnie natnij na krzyż i zalej wrzątkiem. Odstaw na kilka minut.
- Gdy skórka zacznie odchodzić, pomidory obierz i powycinaj szypułki.
- Warzywa pokrój na dość duża kawałki. Postaraj się zachować jak najwięcej soku, który wycieknie z pomidorów w trakcie krojenia.
- W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, a następnie dodaj pomidory i cukier. Wymieszaj.
- Gotuj pomidory na średnim ogniu do chwili, aż zredukują swoja objętość o połowę. Co jakiś czas przemieszaj w garnku, pilnując, by pomidory się nie przypaliły.
- Gdy pomidory odpowiednio się zredukują, zmniejsz ogień i mieszaj cały czas, aż uzyskasz gęsty i aromatyczny pomidorowy sos.
- Do rozgotowanych pomidorów dodaj wodę lub bulion, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotuj.
Letnią zupę z pomidorów podawaj ze świeżym pszennym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Górę możesz udekorować listkami bazylii. Jeżeli zupa zostanie zaserwowana dla dorosłych, wierzch możesz pokropić olejem chili. Jeżeli chcesz dodać jej nieco kremowości, dodaj do miski łyżkę kwaśnej śmietany. Najlepsza pomidorowa gotowa – smacznego!