Kuchnia europejska

Pieczona golonka wieprzowa

Takie proste, takie pyszne! Pieczona golonka wieprzowa to świetny sposób na niedzielny obiad dla całej rodziny, a nawet na wykwintne danie doskonałe w czasie przyjęć. Tak, wykwintne! Bo choć ta konkretna sztuka mięsa nie kojarzy się z wyrafinowaną kuchnią, odpowiednio przyrządzona i podana może być naprawdę zjawiskowym daniem. Jak więc o to zadbać? Oto garść porad!

Tłusta sprawa?

Golonka z pewnością nie wpisuje się w nowoczesne trendy kulinarne… Kiedy zewsząd otaczają nas informacje (słuszne!) o tym, że należy jeść lekko i zdrowo, a warzywa i owoce to najlepszy wybór niezależnie od okazji, podanie takiego dania może wydawać się kontrowersyjne. Trudno o bardziej dosadny przejaw buntu i braku dbałości o własne zdrowie! Ale czy tak jest w istocie? Okazuje się, że nie! Bo choć golonka sama w sobie jest dosyć tłusta, odpowiednia metoda przyrządzania i właściwe warzywne dodatki mogą sprawić, że będzie to danie akceptowalne nawet przy założeniu, że chcemy utrzymać dietę. Jak więc przyrządzić zdrowszą wersję golonki? Najlepiej w piekarniku – wszak trudno o zdrowszy sposób przygotowania potrawy niż pieczenie! Do tego warto dobrać warzywne dodatki – na przykład lekką surówkę z sezonowych warzyw – i pyszne danie gotowe.

 

Składniki najwyższej jakości

O co zadbać, jeśli chcemy przygotować perfekcyjną pieczoną golonkę? Kluczową sprawą jest oczywiście wybór dobrego mięsa – świeżego i o maksymalnie małej zawartości tłuszczu. Czy to możliwe? Tak! Wbrew pozorom w dobrych masarniach można znaleźć piękne golonki, które mają w sobie o wiele więcej mięsa. Nie mniej ważna jest też część, którą wybierzemy – tylna smakuje najlepiej, bo znajduje się blisko szynki, ale przednia jest zdecydowanie łatwiejsza w obróbce. Zanim dokonamy zakupu, warto obejrzeć kilka sztuk mięsa i sprawdzić, która z nich jest najświeższa. W końcu właśnie to jest najważniejsze!

Bawaria – kraina golonki

Gdy szukasz sprawdzonego przepisu na pieczoną golonkę, warto zajrzeć do kuchni naszych zachodnich sąsiadów. To właśnie Niemcy najbardziej ukochali ten typ mięsa, a szczególną atencją darzą go mieszkańcy położonej na południu kraju Bawarii. W końcu kto z nas nie słyszał o słynnej golonce po bawarsku, pieczonej w piwie i przyprawach? Najlepszymi dodatkami do tego dania są mocno aromatyczne zioła – majeranek, czosnek, słodka papryka i kminek, które dodajemy do alkoholu. Tak przygotowaną marynatą zalewamy ponacinaną na krzyż golonkę i zapiekamy w 200 stopniach przez około 45 minut. Jako dodatek do tej potrawy świetnie sprawdzą się warzywa – oczywiście również pieczone. Palce lizać!