Kuchnia europejska

Kumpir, czyli ziemniak w nowej odsłonie

Jakie warzywo króluje na polskich stołach? Kandydatów może być kilku, ale badania pokazują, że nasz kraj jednoznacznie kojarzy się z ziemniakami. Najczęściej podajemy je jako dodatek do mięsa czy zupy, gotowane w osolonej wodzie, albo w formie placków lub frytek. Ale czy to wszystkie możliwości podania tego warzywa? Okazuje się, że jest jeszcze jedna – kumpir, wywodzący się z kuchni arabskiej. Czym jest i jak go przyrządzić? Podpowiadamy!

Tureckie smaki


Nie tylko Polacy cenią sobie ziemniaki. Podobną sympatią darzą je również Niemcy czy Anglicy, a nawet… mieszkańcy Turcji. To właśnie ten ostatni kraj jest zresztą ojczyzną kumpira – sycącej, aromatycznej przekąski, która zdobywa coraz większe uznanie na świecie. Czym się charakteryzuje? Najprościej mówiąc jest to upieczony w całości kartofel, podany z różnorodnymi dodatkami. Jego smak przywodzi na myśl ziemniaczki pieczone w babce. Podstawowa wersja zawiera jedynie masło i ser, który powinien dobrze się roztapiać i ciągnąć. Te dwa składniki wymieszane z rozpieczonym miąższem tak, by powstało gładkie purée, podaje się razem z chrupiącą skórką, czasem z dodatkiem szczypiorku, koperku lub śmietanki. Ale to tylko początek!

Kumpir – z czym to się je?


Odpowiedź jest prosta – najlepiej z niczym, bo wypełniony dodatkami ziemniak śmiało można uznać za samodzielne danie. O jakich dodatkach mowa? Cóż, możliwości w tym zakresie są ogromne! Oliwki, kiełbasa, kurczak, boczek, kukurydza, różne sery, a nawet sałatka rosyjska czy kasza bulgur – to tylko kilka pomysłów na to, czym wzbogacić kumpir. W oryginalnych tureckich foodtruckach i barach – a najsłynniejszy z nich mieści się w przystani Ortaköy w Stambule – klienci sami wybierają sobie dodatki, które znajdą się w ich daniu. Czy w Polsce też można spotkać coś takiego? Oczywiście! Najsłynniejszą realizacją tej potrawy jest sieć Krakowski Kumpir, która oferuje gotowe zestawy, między innymi z oscypkiem i żurawiną lub z kurczakiem.

Techniki pieczenia


Chcesz przyrządzić domowy kumpir? Świetnie! To proste danie z łatwością można przygotować w domu, o ile wiesz, do czego przykładać wagę. Przede wszystkim musisz znaleźć odpowiednie ziemniaki, to znaczy takie, które będą się dobrze rozpiekać. Podczas zakupu skup się jednak nie na gatunku, ale na rozmiarze. Kartofel musi być duży – taki ważący 350 g to minimum, ale im większy, tym lepszy. Jeśli chodzi o sam sposób przygotowania, istnieją dwie techniki. Podstawowa, powszechnie wykorzystywana w Turcji to pieczenie kumpira w folii aluminiowej. Niektórzy jednak wolą tego uniknąć, dlatego zaczynają od podgotowania ziemniaka, a następnie półsurowego dopiekają do miękkości w wysokiej temperaturze (około 210 stopni). Jeszcze gorące warzywo rozkrawa się tak, by nie naruszyć skórki, dodaje masło i ser i delikatnie ugniata widelcem aż do uzyskania konsystencji purée. Następnie potrawę uzupełnia się wybranymi dodatkami. Można je po prostu ułożyć warstwami lub wymieszać z miąższem ziemniaczanym, by smaki się połączyły. Tak przygotowany kumpir to pyszna przekąska, która nasyci Cię na długie godziny. Widelce w dłoń!