Kuchnia europejskaPolska

Drożdżowe pierogi z farszem

Widząc tytuł zastanawiasz się jak to możliwe? Drożdżowe wypieki zazwyczaj kojarzą Ci się z pysznymi słodkościami, ciastem z owocami lub przepysznymi drożdżówkami, które w lecie przygotowywała Twoja babcia? Zaskoczymy Cię – pierogi z farszem w drożdżowym cieście z pewnością skradną Twoje serce.

Drożdżowe wypieki na słono

Klasyczne pierogi w zupełnie innej odsłonie. Jeśli chcesz urozmaicić swoje dotychczasowe dania, zaskoczyć gości ciekawym pomysłem lub po prostu spróbować nowej odsłony tradycyjnych posiłków – drożdżowe pierogi są dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Kojarzysz włoskie calzone, które dla niektórych jest swego rodzaju pizzą zwiniętą w kształt dużego pieroga? Ten rodzaj dania również przyrządza się z ciasta drożdżowego, a następnie piecze w piekarniku. Co więcej, mimo upływu czasu wciąż zachwyca – nie tylko fanów kuchni włoskiej. Teraz na wszelkiego rodzaju imprezach karnawałowych czy bankietach coraz częściej spotyka się ich mniejsze wersje, czyli drożdżowe pierogi z przeróżnymi nadzieniami. Pasują do wina i świetnie wkomponują się w zestaw wytrawnych przekąsek, którymi zaskoczysz swoich gości i domowników. Jaki farsz włożyć do środka?

Farsz ze szpinakiem

Jeśli uwielbiasz jeść wszystko, co zawiera szpinak – ten farsz jest idealną propozycją. Wystarczy kilka kostek mrożonego szpinaku (najlepiej takiego rozdrobnionego), do tego serek ricotta (lub jeśli ktoś woli może stosować zamiennie z fetą lub mascarpone – jednak wtedy trzeba doprawić farsz według własnego uznania), opcjonalnie ser gorgonzola, łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego, drobno posiekane dwa ząbki czosnku, sól, pieprz i odrobina cukru oraz gałki muszkatołowej do smaku. Opcjonalnie czosnek granulowany.  Całość dokładnie mieszamy i układamy na środek przygotowanych okręgów z ciasta, a następnie sklejamy jak tradycyjne pierogi.

Farsz z pieczarkami

Jeśli należysz do fanów wszelkiego rodzaju grzybów, a pizzę jesz tylko z pieczarkami – musisz spróbować drożdżowych pierogów z farszem z pieczarek! Wystarczy Ci około 500g obranych i startych pieczarek (pamiętaj, że w trakcie smażenia na patelni te znacznie zmniejszają swoją objętość), pokrojona w drobną kostkę duża cebula, 150g startego sera żółtego (najlepiej gouda), do tego sól, pieprz i słodka papryka do smaku. Najpierw, na łyżce oliwy, podduś cebulę na patelni, następnie dodaj starte pieczarki i całość posól, aby te oddały nadmiar wody. Na koniec wsyp ser żółty, poczekaj aż wszystkie składniki się połączą i dopraw do smaku.

Farsz z nadzieniem mięsnym

Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie dania bez mięsa – ten farsz będzie smakowitą odmianą. Przygotuj 500 g Twojego ulubionego mięsa mielonego (może to być mięso z indyka, kurczaka, wieprzowe lub wołowe), dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę (jednak bardziej intensywnego smaku doda czerwona cebula), około pół puszki kukurydzy i taką samą ilość czerwonej fasoli oraz ulubione przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, odrobina pieprzu cayenne, czosnek granulowany). Najpierw podsmaż cebulę, następnie dodaj mięso i sól. Gdy mięso będzie już wstępnie usmażone dodaj kukurydzę, fasolę i pozostałe przyprawy. Tak przygotowany farsz przekładaj na wykrojone ciasto drożdżowe.

Farsz z kurczakiem

Jeśli uwielbiasz wszelkiego rodzaju mięso, a pierś z kurczaka zawsze gości w Twojej lodówce – postaw na drożdżowe pierogi z farszem z kurczaka! Wystarczy, że przygotujesz jedną, dużą pierś z kurczaka, około 50-100 g startego żółtego sera, kilka łyżek delikatnego serka (może to być fromage, ricotta lub feta) i przyprawy do smaku – słodka i ostra papryka, sól, pieprz, tymianek i zioła prowansalskie. Wszystkie składniki podsmaż i połącz na patelni, a następnie przekładaj na wcześniej przygotowane ciasto.

Pierogi drożdżowe pieczone w piekarniku

Tak przygotowane i starannie sklejone drożdżowe pierożki posmaruj roztrzepanym jajkiem i (jeśli lubisz) posyp kminkiem, makiem lub sezamem. Następnie piecz w temperaturze 180-200 stopni około 15-20 minut. Jeśli pierogi będą miały złocistą barwę, to znak że są już gotowe.

Z czym podawać?

Drożdżowe pierożki z farszem możesz zjeść zarówno na śniadanie, obiad, jak i przekąskę. Dobrze smakują same – podawane na ciepło, ale i bez podgrzewania. Zastanawiasz się z czym je podawać? Jeśli chcesz urozmaicić smak, przygotuj sos pomidorowy lub czosnkowy, które z pewnością sprawią, że te jeszcze częściej będą gościć na Twoim stole.