Kuchnia europejskaWłoska

Czym są włoskie pierożki panzerotti i jak je przygotować?

Pierogi kojarzą nam się z typowo polskim jedzeniem, ale przecież wiele regionów świata posiada swoją wersję tego dania. Na liście tych krajów nie mogło zabraknąć Włoch, które ze swoimi panzerotti zmieniają nasze wyobrażenie o tym daniu.

Historia włoskich pierogów

Panzerotti są bardzo popularne w większości regionów Włoch, jednak pochodzą z Apulii i – co tu dużo kryć – podobnie jak w przypadku pizzy w Neapolu – najlepszych można spróbować właśnie tam. Jednak jeśli akurat jesteśmy gdzie indziej, na przykład na Sycylii, prawdopodobnie nazwę panzerotti zastępuje calzoni – czyli po prostu „pierogi”, a na przykład w Kampanii – „calzoni fritti”, czyli „smażone pierogi”. W Ligurii natomiast je się „pansotti”, które są zmodyfikowaną wersją tego dania.


Panzerotti, czyli..?

No dobrze, ale czym w końcu są te panzerotti i w jaki sposób różnią się od zwykłych, polskich pierogów? Różnice zaczynają się już na poziomie ciasta. W przypadku panzerotti używa się bowiem ciasta takiego, jak na pizzę. Nie jest ono gotowane, a smażone, a więc ciasto jest bardzo chrupkie. Inna jest także wielkość włoskiego przysmaku. Jest on o wiele większy niż nasz pieróg. Na tyle, że jeden albo dwa panzerotti mogłyby dla nas stanowić kompletne danie.  W końcu farsz. Choć teoretycznie do polskich pierogów możemy włożyć co nam się żywnie podoba, to jednak wiele elementów może się po prostu w trakcie… rozgotować. Z pieczonymi panzerotti nie ma tego problemu. Zwyczajowo farsz składa się z pomidorów, mozzarelli i prosciutto. Do smaku używane są sól, pieprz i oregano. Często w środku włoskich pierogów pojawia się salami albo włoskie sery i typowe dla danego regionu warzywa, na przykład karczochy albo kapary. Całość przypomina zawiniętą pizzę, w środku której znajdują się przeróżne pyszności! Włoski pieróg może być podawany z sosem albo solo.

Jak zrobić idealne pierożki z Apulii?

Najprostszy sposób na panzerotti? Ciasto robimy z mąki (jak na pizzę), suchych drożdży, oliwy, ciepłej wody, soli, szczypty cukru. Kiedy wyrośnie, formujemy placki i wkładamy do ich środka farsz. Zawijamy, lekko smarujemy oliwą z wierzchu i wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. Innym sposobem na panzerotti jest smażenie ich w głębokim oleju. Wybór należy do Ciebie. A jak zrobić farsz do pierożków? To już zależy od nas. Najprostszy sposób to pokroić pomidory i mozzarellę w kostkę, wymieszać z oregano, solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Ale możemy także poszaleć w mięsnymi dodatkami, grzybami, szpinakiem… Przepis na panzerotti nie jest więc przesadnie skomplikowany, jednak musimy pamiętać, że tak jak w innych daniach kuchni włoskiej, tak i tu, najważniejsze będą… składniki. Musza być świeże i najwyższej jakości. Bez nich nawet bardzo duży wysiłek i najlepsze umiejętności kucharskie nie przyniosą oczekiwanych rezultatów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *