Kuchnia azjatyckaTajska

Pad thai – jak zrobić tajskie danie u siebie w domu?

Pad thai to jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskich, które łączy w sobie różne smaki. Nie musisz iść do ekskluzywnej restauracji, żeby skosztować klasycznej potrawy rodem z Tajlandii. Możesz je bez problemu przygotować w zaciszu swojej domowej kuchni. W niniejszym artykule znajdziesz listę niezbędnych składników oraz instrukcję krok po kroku

Pad thai – lista składników

  • 150 g makaronu ryżowego
  • 3 łyżki oleju
  • 80 g tofu
  • 12 krewetek lub 200 g kurczaka (w zależności od upodobań kulinarnych)
  • kiełki fasoli mung
  • 1 jajko
  • pół cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki świeżego soku z limonki
  • łyżeczka brązowego cukru
  • poł łyżki suszonych płatków chili
  • 1,5 łyżki pasty tamaryndowej

Jak zrobić pad thai?

Jak przystało na kuchnię azjatycką, pad thai łączy smak kwaśny, słodki oraz ostry. Jest to idealne danie dla osób, który lubią kulinarne przygody i są gotowi do podejmowania nowych wyzwań w swojej kuchni. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne i aromatyczne pad thai.

  • Cały proces przyrządzania tego tajskiego dania należy zacząć od zagotowania wody w garnku – następnie wrzucamy do niego makaron ryżowy, który powinien gotować się około trzech minut. Po ugotowaniu makaron trzeba odcedzić i przelać chłodną wodą.
  • Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą.
  • Kurczaka lub krewetki najlepiej usmażyć w woku lub na głębokiej patelni wyposażonej w nieprzywierającą powłokę. Mięso lub owoce morza warto podsmażyć z dodatkiem czosnku i cebuli.
  • Gdy krewetki lub kurczak się zarumienią, na patelnię wrzucamy tofu i wbijamy jajka – całość dokładnie mieszamy i smażymy około minuty.
  • Kiedy wszystko się ze sobą dobrze połączy, na patelnię wrzucamy ugotowany uprzednio makaron i smażymy jeszcze cztery minuty. W międzyczasie zawartość patelni można zalać sosem.
  • Na sam koniec dodajemy kiełki fasoli mung.
  • Pad thai najlepiej podawać z drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Danie można udekorować dodatkową porcję kiełków.