Pad thai to jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskich, które łączy w sobie różne smaki. Nie musisz iść do ekskluzywnej restauracji, żeby skosztować klasycznej potrawy rodem z Tajlandii. Możesz je bez problemu przygotować w zaciszu swojej domowej kuchni. W niniejszym artykule znajdziesz listę niezbędnych składników oraz instrukcję krok po kroku
Pad thai – lista składników
- 150 g makaronu ryżowego
- 3 łyżki oleju
- 80 g tofu
- 12 krewetek lub 200 g kurczaka (w zależności od upodobań kulinarnych)
- kiełki fasoli mung
- 1 jajko
- pół cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki świeżego soku z limonki
- łyżeczka brązowego cukru
- poł łyżki suszonych płatków chili
- 1,5 łyżki pasty tamaryndowej
Jak zrobić pad thai?
Jak przystało na kuchnię azjatycką, pad thai łączy smak kwaśny, słodki oraz ostry. Jest to idealne danie dla osób, który lubią kulinarne przygody i są gotowi do podejmowania nowych wyzwań w swojej kuchni. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne i aromatyczne pad thai.
- Cały proces przyrządzania tego tajskiego dania należy zacząć od zagotowania wody w garnku – następnie wrzucamy do niego makaron ryżowy, który powinien gotować się około trzech minut. Po ugotowaniu makaron trzeba odcedzić i przelać chłodną wodą.
- Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą.
- Kurczaka lub krewetki najlepiej usmażyć w woku lub na głębokiej patelni wyposażonej w nieprzywierającą powłokę. Mięso lub owoce morza warto podsmażyć z dodatkiem czosnku i cebuli.
- Gdy krewetki lub kurczak się zarumienią, na patelnię wrzucamy tofu i wbijamy jajka – całość dokładnie mieszamy i smażymy około minuty.
- Kiedy wszystko się ze sobą dobrze połączy, na patelnię wrzucamy ugotowany uprzednio makaron i smażymy jeszcze cztery minuty. W międzyczasie zawartość patelni można zalać sosem.
- Na sam koniec dodajemy kiełki fasoli mung.
- Pad thai najlepiej podawać z drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Danie można udekorować dodatkową porcję kiełków.