JapońskaKuchnia azjatycka

Japa dogi czyli japońskie hot dogi

Na styku dwóch popularnych i nierzadko przeciwstawianych sobie kultur często rodzą się ciekawe eksperymenty kulinarne. Co stanie się, gdy połączymy typową amerykańską kuchnię z japońskimi smakami? Z pewnością powstanie coś pysznego – na przykład japa dog, steetfoodowy przykład kuchni fusion.


Rodzinne smaki w dalekim kraju


Wszystko zaczęło się w Kanadzie – a konkretniej na jego zachodnim wybrzeżu, w Vancouver. Właśnie do tego miasta w 2005 roku przeprowadził się pochodzący z Japonii Noriki Tamura. Szukając zajęcia dla siebie i żony wpadł na pomysł, by otworzyć na ulicy budkę z hot dogami – ale nie takimi zwyczajnymi. Klasyczny smak kiełbaski, bułki i musztardy lub keczup uzupełnił dodatkami, które znał z rodzinnego domu. Właśnie w ten sposób na ulicach Vancouver pojawiły się japa dogi, wzbogacone wyjątkowymi dodatkami. Dziś, po trzynastu latach, firma Norikiego Tamury to prężnie działający biznes z ogromnymi ambicjami. Choć jego foodtracki wciąż stacjonują tylko w Kanadzie, wieść o niezwykłych hot dogach obiegał niemal cały świat, stając się must taste dla wszystkich fanów kulinarnych ciekawostek.


Parówka i wasabi, czyli japa dog w pigułce


Podstawa japońskiego hot doga to klasyka streetfoodu – miękka bułka pszenna, lekko podpieczona i nacięta pośrodku oraz podgrzana parówka lub kiełbaska. Wyjątkowość dania wymyślonego przez Tamurę kryje się w apetycznych dodatkach rodem z Japonii: krewetkach, wodorostach, makaronie ramen czy katsuobushi, czyli suszonych kawałkach ryby bonito. Jednym z najważniejszych składników jest również wasabi, a więc popularny japoński chrzan, najczęściej podany w formie gęstej pasty. Japa dogi są więc aromatyczne, pełne różnorodnych smaków i najczęściej lekko pikantne. A to jeszcze nie wszystko, co się w nich kryje!


Sosy dla każdego!


Klasyczny amerykański hot dog to nie tylko bułka z kiełbaską, ale też doskonały keczup lub majonez, a najczęściej oba naraz. W japońskiej wersji tego dania zostały one zastąpione różnorodnymi sosami, znanymi z azjatyckiej kuchni. To właśnie one najmocniej wpływają na orientalny smak, który czuć już od pierwszego kęsa. W japa dogu możemy trafić na sos sojowy, lub jego bogatszą w smaki wersję, czyli teriyaki, a nawet gęstą pastę miso w różnych odmianach. Próbą kompromisu między klasycznym smakiem amerykańskich hot dogów a azjatyckimi wpływami jest użycie specjalnego japońskiego majonezu mayo, zrobionego z samych żółtek jaj i octu jabłkowego lub ryżowego. Znany smak w nowej orientalnej odsłonie – oto najlepsza charakterystyka japa dogów!

 

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *