ChińskaKuchnia azjatycka

Pierożki Dim Sum czyli przysmak rodem z Chin

Azjatycka kuchnia święci triumfy na całym świecie, również w Polsce. Nie ma się co dziwić – jest pełna smaków, zdrowa, a co więcej: po prostu pyszna! Jedną z najpopularniejszych potraw są pierożki Dim Sum, wspaniała przekąska, a zarazem pożywne danie. Z czego się składają? I jak przygotować je w domowym zaciszu?

Wiele możliwości

Na samym początku warto zacząć od podstaw, a więc od pochodzenia potrawy. Bo choć utarło się mówić tylko o pierożkach, tak naprawdę Dim Sum to nazwa całego dania. Jak ono wygląda? To po prostu zestaw lekkich przekąsek, które macza się w różnorodnych sosach i spożywa przy herbacie. Najlepiej raczyć się nimi około południa. Dim Sum wywodzi się z Chin, ale najbardziej popularne jest w południowej części tego kraju – tam też wykształciły się restauracje specjalizujące się właśnie w tego typu smakołykach. Obecnie podobne miejsca znaleźć można już na całym świecie, w tym i w Polsce – między innymi w Warszawie, Krakowie czy Toruniu. Same pierożki to po prostu wypełnione aromatycznym farszem sakiewki ugotowane na parze lub smażone na patelni. Niekiedy przypominają małe woreczki lub polskie pierogi, a czasem nawet… swojskie uszka! Ich smak jest jednak o wiele bardziej intensywny.

pierożki dim sum

Podstawa to ciasto

Nie znasz żadnej restauracji serwującej to danie? A może chcesz przygotować pierożki Dim Sum samodzielnie? Śmiało – to prostsze niż myślisz! Aby móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, musisz zacząć od przygotowania ciasta. Składa się ono z dwóch składników – białej mąki i wody. Jeśli swoje pierożki będziesz smażyć na patelni, możesz dodać też jedno jajko. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolite i przestanie się kleić. Wtedy uformuj z niego wałek, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie możesz pokroić je na mniejsze kawałki (jak na kopytka) i rozwałkować na szerokość 6-8 cm. A co dalej? To, co najpyszniejsze – nadzienie!

 

Czas na farsz!

Czym można wypełnić pierożki Dim Sum? Odpowiedź jest prosta – niemalże wszystkim! W sieci można znaleźć setki przepisów na farsz, z czego płynie prosty wniosek, że ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Najbardziej klasyczne nadzienie przygotowuje się na bazie podsmażonej na cebuli wołowiny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć kurczaka, indyka lub wieprzowiny, a nawet krewetek czy surimi. Równie pyszny efekt osiągniesz wypełniając pierożki mieszanką ulubionych warzyw. Gdy już wybierzesz ulubiony smak, po prostu zawiń swoje dim sumy, nadając im kształt uszek, pierogów lub sakiewek i ugotuj na parze lub usmaż na patelni do miękkości. Gotowe danie możesz maczać w sosie i jeść palcami lub pałeczkami. Smacznego!