JapońskaKuchnia azjatycka

Azjatycka uczta! Czym jest ramen?

Ramen to jedna z najpopularniejszych potraw w Japonii. Nic dziwnego – to sposób na szybki lunch i dostarczenie sobie najważniejszych składników odżywczych w postaci jednego, sycącego, rozgrzewającego i smacznego dania. Miłośnicy comfort food, czyli dań jednogarnkowych doceniają azjatycką kuchnię opierającą się na mieszankach makaronów, mięsa, warzyw i intensywnych przypraw, dlatego ramen staje się coraz popularniejszy w Polsce. Mamy coraz więcej restauracji serwujących to danie w całkiem przystępnych cenach i coraz więcej osób, które chcą nie tylko go spróbować, ale są już jego oddanymi fanami. Czym właściwie jest ramen? I co powinien zawierać, aby móc się ramenem mianować?

Podstawowe składniki ramenu

Zasadniczo ramen powinien składać się z pięciu podstawowych składników. Pierwszy to makaron ramen, czyli sprężysty, pofalowany, zrobiony z pszennej mąki i wody o odczynie alkalicznym. Dzięki temu ostatniemu makaron nie musi zawierać jajek, aby mieć intensywny kolor. Uwaga! Do oryginalnego ramenu nie dodajemy makaronu ryżowego. Kolejny ważny element to wywar. Najczęściej robiony z drobiu i mięsa wieprzowego. Ma jednak swoje warianty rybne i warzywne (dla wegetarian). Wywaru nie solimy. Następny składnik to tare, czyli sos. Dodajemy go do wywaru dla uzyskania słonego lub „morskiego” smaku. Dodatki do ramenu, czyli kolejny filar dania mogą być rozmaite, ale najczęściej to marynowane jajko, mięso, cebulka (dymka), por, grzyby (często słodkie, shitake) i inne nadające intensywniejszego posmaku elementy. Popularne są także ciasteczka rybne czy sezam. Olej smakowy dodatkowo pogłębia smak całości.

Ramen niejedno ma imię

Jak widzimy, mimo że istnieją pewne zasadnicze elementy, które każdy dobry ramen powinien posiadać, tak naprawdę mamy dość dużą dowolność w zakresie dodatków, a nawet bazy ramenu (mięso, ryby, warzywa). Każdy z nas może wybrać więc swoje ulubione elementy i dominujący smak zupy. Jeśli jednak nie wiemy czym dokładnie są zawarte w menu elementy dania, warto to wcześniej sprawdzić, aby nie zostać oszukanym na składnikach. Choć coraz więcej miejsc w Polsce serwuje prawdziwy ramen, jest też wielu oszustów podającym nam „fusion” z typowo polskimi składnikami mówiąc, że jest to danie japońskie. Nie dajmy się nabrać! Więc gdzie można zjeść prawdziwy ramen? W Krakowie króluje Akita Ramen, w Warszawie UKI UKI…

 

zupa jamońska ramen

 

Japoński rosół dobry na wszystko

Ramen jest w Polsce nazywany „japońskim rosołem”. A, jak wiemy, rosół jest jednym z najbardziej pożywnych dań. Podobnie rzecz się ma z ramenem. Pożywny, zawierający bardzo wiele składników odżywczych, rozgrzewający i sycący. Ramen, który zawiera białko w postaci mięsa, dobre tłuszcze z jajka, węglowodany – makaron czy warzywa, to nie tylko danie, które na długo nas zaspokoi, ale także zestaw, który da naszemu organizmowi wiele składników, których potrzebuje na co dzień. A do tego wszystkiego… ramen jest obłędnie smaczny! Trzeba się pilnować, żeby się od niego nie uzależnić, chociaż… Na pewno nie byłoby to niezdrowe uzależnienie!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *