Kuchnia amerykańska

Nowy pomysł na street food, czyli corn dog i pizza w rożku

Kebab, zapiekanki, burgery, frytki belgijskie, azjatyckie noodle… to wszystko nudy! Nadeszła era street foodu 2.0, czyli nowatorskich rozwiązań gastronomicznych.
W miastach i miasteczkach z dnia na dzień otwierają się nowe restauracje, a także ich mniejsze odpowiedniki: food trucki i budki z jedzeniem, które jeszcze nigdy nie były tak popularne. Kiedyś synonim obciachu i kiepskiej jakości, kojarzący się z tanim posiłkiem i wonią frytury, dziś miejsce kulinarnych eksperymentów i szansa na spełnienie kuchennych marzeń pasjonatów. A dla wielu z nas okazja wypróbowania nowych smaków i zjedzenia smacznego, ciekawego posiłku w stosunkowo niewysokiej cenie. Jak przebić się w gąszczu coraz to nowych propozycji z różnych stron świata? Trzeba wymyślić coś, czego jeszcze nie było. Burgery i frytki, choć pyszne, nikogo już nie zaskakują. Na szczęście przedsiębiorcom nie brakuje pomysłów. Najnowsze hity? Corn dog i pizza w rożku! Sprawdź, o co chodzi i z czym to się je.


Szybki i pyszny: hot dog na patyku


Czym właściwie jest corn dog? Czasami nazywa się go „cozy dog”, co może stanowić dobrą wskazówkę. To nic innego, jak parówka „otulona” chrupiącym kukurydzianym ciastem. Całość smaży się w głębokim tłuszczu i podaje na patyku.
Przysmak pochodzi oczywiście ze Stanów Zjednoczonych, a konkretnie ze stanu Teksas. W USA podobno obchodzi się nawet Corn Dog Day! W tym kraju jest to bardzo popularny street food, sprzedawany nie tylko na ulicach, ale także w centrach handlowych czy na stacjach benzynowych. Corn doga je się z keczupem, musztardą, majonezem albo innym sosem. W Polsce można go spotkać coraz częściej, choć wciąż jest to danie, z którym dopiero się zapoznajemy.


Gdzie można spróbować corn doga?


Według internautów serwuje je jedna z restauracji na krakowskim Kazimierzu, swego czasu parówkę w kukurydzianym cieście można było także złapać w Poznaniu. A może Wy słyszeliście o knajpach i food truckach sprzedających corn dogi? Koniecznie dajcie znać.
Jeśli jednak w Waszej okolicy hot dogów na patyku ze świecą szukać, nie martwcie się – z łatwością zrobicie je sami. To bardzo proste: wystarczą parówki, ser do owinięcia ich, ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej i olej do smażenia. W internecie nie brakuje przepisów na domowe corn dogi. Na mecz albo sobotni wieczór filmowy będą jak znalazł!


Rożek obfitości, czyli pizza, której nikt się nie oprze


Odkąd sieć obiegły zdjęcia tak zwanych pizza cones, internauci oszaleli na punkcie pizzy w rożku. Nic dziwnego! Ten nietypowy streetfood to spełniony sen każdego pizzamaniaka. Mnóstwo rozpływającego się sera, który aż wylewa się ze środka, soczysta papryka, chrupiące salami… albo inne dodatki, bo do środka takiego przysmaku można włożyć właściwie wszystko, na co się ma ochotę.

Skąd wziął się ten pomysł? Według niektórych źródeł smakowita przekąska narodziła się na Florydzie w USA. Później rozprzestrzeniła się także inne stany. Firma serwująca ten smakołyk ma w swojej ofercie także wersję… na słodko. Można więc spróbować tam pizzy z czekoladą, orzechami czy kremem waniliowym.
Ale bez obaw! Żeby zjeść pizzę serwowaną na nowy sposób, nie trzeba od razu ruszać za ocean. W Polsce można ją spotkać coraz częściej. W marcu tego roku pizzę w rożku zaczęto sprzedawać w Kielcach. Właścicielka jednego z lokali w tym mieście… zgłosiła pomysł na nią do Urzędu Patentowego. I patent otrzymała! Według portalu echodnia.eu pizzy w identycznej formie nie może podawać nikt w Polsce. Z naszego researchu wynika jednak, że to nie jedyne miejsce, gdzie można spróbować tego smakołyku. Być może w innych miastach jest on serwowany w nieco innej wersji? Ważne info: ten streetfood także bez trudu można przygotować w wersji domowej.

A Wy – próbowaliście już kiedyś corn doga albo pizzy w rożku? A może sami je robiliście? Podzielcie się opinią!

źródło: www.slodkieokruszki.pl/pizza-ktora-zaskakuje-pizza-contenta/