Meksykańska

Burrito – smak Meksyku

Genialne dania często powstają przez przypadek. Ot, sprytny sprzedawca szuka sposobu na inne podanie znanego dania, albo ktoś z braku tradycyjnych składników używa zamienników… Nie inaczej było z burrito, jednym z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Coś, co było tylko przejawem praktycznego myślenia, stało się przysmakiem znanym i kochanym na całym świecie. Jak do tego doszło? Odkryj tajemnicę meksykańskiego smaku, znanego w każdym kraju!

Przekąska… od osiołka

Ci, którzy znają język hiszpański, z uśmiechem patrzą na nazwę tego dania. Dlaczego? Ponieważ słowo burrito oznacza ni mniej ni więcej, ale… osiołka. Wszyscy zmartwieni o los tych sympatycznych zwierząt mogą jednak odetchnąć z ulgą – słynna potrawa nie zawiera w sobie ośliny. Skąd więc wzięła się ta nazwa? Wszystko zaczęło się od przedsiębiorczego sprzedawcy przekąsek z XIX wieku. Juan Mendez, bo tak się nazywał ten człowiek, postanowił zadbać o to, by sprzedawane przez niego tacos były zawsze ciepłe. Po chwili namysłu, postanowił zawijać farsz w pszenną tortillę i tak przewoził od ulicy do ulicy – oczywiście na grzbiecie swojego wiernego osła. Jego pomysł spotkał się z powszechnym zachwytem. Już wkrótce wszyscy pytali o „tacos z osiołka”, które wkrótce stały się oddzielnym daniem i zyskały słaę na całym świecie.

Burrito meksykańskie… a może nie?

Paradoksalnie, pszenna tortilla z apetycznym farszem jest popularna wszędzie… tylko nie w Meksyku. Tak naprawdę to danie największa popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych, stanowiąc jedną z podstawowych potraw kuchni tex-mex. Amerykanie lubią jednak wprowadzać własne usprawnienia i eksperymentować z dodatkami – i nie ma w tym nic złego. Pamiętajmy jednak, że tylko burrito z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i meksykańskim ryżem może być uznane za to oryginalne. Wszelkie dodatki w postaci na przykład pomidora, ogórka, sałaty, guacamole czy pikantnej salsy sprawiają, że możemy mówić o inspiracji oryginalnym daniem.

Apetyczne odmiany

Tak proste i apetyczne danie aż prosi się o tworzenie własnych wersji, które zasmakują najbliższym. Co więcej – właśnie tak się dzieje! Wiele miast ma swoje odmiany pysznego meksykańskiego dania. Jedną z popularniejszych jest burrito z kurczakiem. Jak je przygotować? Zacznij od zamarynowania mięsa w przyprawach (doskonała będzie ostra i słodka papryka, kumin, czosnek i oregano, a dla odważnych – również płatki chili), a następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni. Potem wystarczy tylko nałożyć mięso na tortillę (koniecznie pszenną!), dodać nieodzowną fasolę czerwoną i ugotowany na miękko ryż i zawinąć. Gotowe danie można lekko podgrzać, by było smaczniejsze. Jak? W piekarniku albo… na parze, by potrawa była miękka i wilgotna. A czy istnieją wersje bezmięsne? Oczywiście! Burrito wegetariańskie przygotowuje się tak, jak to oryginalne, zastępując mięso kawałkami wędzonego tofu albo pieczonymi na patelni warzywami – obowiązkowo z dodatkiem aromatycznych przypraw. Właśnie w ten sposób bez użycia kurczaka czy wieprzowiny przywołasz meksykańskie smaki do swojej kuchni.