Chcąc zachować odpowiedni poziom zdrowia należy dobrze komponować składniki do każdego dania. Pozwala to na dostarczenie odpowiednich składników odżywczych oraz witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Zdrowe odżywianie jest związane bezpośrednio z dobrym i przemyślanym dobieraniem żywności na talerzu.
Przede wszystkim tworząc posiłek należy zadbać o to, by nie był on za duży. Musi on jednak być wystarczający by się najeść, a z drugiej strony nie można się przejadać. Jest to trudne zadanie, ale nie niemożliwe. Skutecznym sposobem jest korzystanie z mniejszego talerzyka. Porcja jedzenia wizualnie się powiększa, a ilość jedzenia, które się na nim zmieści jest mniejsza.
Białko – pierwszy krok
Posiłek powinno się zacząć od wybrania białka. Najlepszym źródłem protein jest mięso. Najkorzystniejszy i najzdrowszy wybór to chude mięso z piersi kurczaka bądź też indyka. Dobrym rozwiązaniem, a zarazem alternatywą może okazać się twaróg. Dodatek zdrowych tłuszczy jest jak najbardziej wskazany. Warto korzystać z oleju kokosowego, oliwy z oliwek czy też rafinowanego oleju rzepakowego.
Decydując się na węglowodany, należy wybierać te złożone. Pochodzą one głównie z ciemnego pieczywa, ciemnej kaszy i makaronu. Równocześnie dostarczamy odpowiednią ilość błonnika, który dobrze zapycha żołądek przez co szybciej odczujemy uczucie sytości. Warzywa także muszą znaleźć się na talerzu. Zawierają one składniki odżywcze, które są bardzo ważne dla organizmu. Dobrym wyborem są pomidory, ogórki, sałata, marchewka, cebula itp. produkty.
Decydując się na sałatkę, przyjemnym dodatkiem jest ser feta i oliwki.
Na deser polecane są owoce. Mają one bardzo dużo witamin, które uzupełniają niedobór.
Jak widać, stworzenie odpowiedniego posiłku to nie lada wyzwanie.