Fit eat

Nowe trendy w odżywianiu

W ostatnim czasie coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Moda na zdrowe odżywanie, prowadzenie aktywnego trybu życia, a także unikanie fast foodów, słodkich napojów i kalorycznych przekąsek to już duży sukces. Jednak jak w każdej dziedzinie – tak również w kwestii żywienia mamy do czynienia z sezonowymi trendami. Co czeka nas w najbliższym czasie?

Kiszonki

Moda na kiszonki opanowała już wszelkiego rodzaju książki kucharskie, przepisy i diety wymyślane przez znanych dietetyków. Kiszone ogórki, kapusta, papryka czy buraki. Co wybrać? Dlaczego stały się tak niezwykle popularne i co im zawdzięczamy? Przede wszystkim są dużo łatwiej strawnym pożywieniem. Po drugie – mają zdecydowanie więcej witamin C, które wzmacniają odporność oraz B, które pomagają w przemianie materii. Dodatkowo, podczas fermentacji powstaje acetylocholina, która obniża ciśnienie krwi i zwiększa perystaltykę jelit.

Soki i koktajle

Są pyszne, stanowią zdrowy dodatek do diety, a także świetny zamiennik np. drugiego śniadania. Wydawałoby się, że największy boom na wzbogacenie diety w soki już minął, jednak… on dopiero nadejdzie! Oczywiście najlepsze są te świeżo wyciskane i dokładnie blendowane w połączeniu z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym czy innymi dodatkami. Niektórzy z kolei decydują się na sokowy detoks. Nie dość, że świeżo wyciśnięte soki podnoszą odporność i wzmacniają organizm, pite powoli wzmagają aktywację gruczołów ślinowych, a to w konsekwencji pobudza trawienie. Co jeszcze? Soki zajmują się oczyszczaniem organizmu ze szkodliwych toksyn.

Probiotyki

Do tej pory wzmacnialiśmy swoją odporność różnymi witaminami. A gdyby tak zamienić suplementy w realne działanie? To właśnie bakterie probiotyczne, które nie są trawione przez enzymy odpowiadają za wchłanianie witamin, obniżenie poziomu cholesterolu, wzmocnienie flory bakteryjnej jelit, czy zmniejszenie podatności na alergie. Dlatego, szczególnie w okresie jesienno-zimowym należy w jeszcze większym stopniu skupić się na piciu jogurtów czy kefirów, które są naturalnym źródłem probiotyków.

Pełnotłusty nabiał

Brzmi zaskakująco? Do tej pory zwracaliśmy uwagę na to, aby produkty, które spożywamy zawierały jak najmniejszą ilość tłuszczy, a z szeregu towarów tłustych, półtłustych i ze zmniejszoną ilością tłuszczu wybieraliśmy zazwyczaj te ostatnie. A to błąd! Nie dość, że sam nabiał zawiera wapń, witaminę D i białko, które zmniejszają ryzyko powstawania cukrzycy typu 2., to dodatkowo odpowiada za dobre samopoczucie i wspomaga odporność. Ponadto to właśnie tłuszcz posiada sprzężony kwas linolowy, który… ma zapobiegać rozwojowi komórek rakowych.

Dieta MIND

Tak, jak sama nazwa wskazuje – dieta mind wpływa na wzmocnienie układu nerwowego oraz ogólnej sprawności umysłu. To z tego względu stanie się niezwykle popularna – dbanie o sylwetkę to jedno, a druga niezwykle ważną kwestia, która jest często pomijana, to dbałość o samopoczucie i zdrowie psychiczne. Na co jeszcze wpływa dieta MIND? Chroni przed chorobą Alzheimera. Jest prosta, a jej podstawa są witaminy C, E oraz z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Jednym z największych wymogów w diecie jest spożywanie dużej ilości zielonych warzyw.

A Wy, myślicie, że co stanie się modne w kwestii odżywiania?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *