Fit eat

Fit wersje kalorycznych potraw

Lubisz dobrze zjeść, jednak chcesz zadbać o zdrowie i nienaganną sylwetkę? Istnieją sposoby, aby zamienić kaloryczne potrawy w równie pyszne i zdrowe odpowiedniki. Wystarczy pobawić się odrobinę składnikami. Poznaj nasze propozycje.

Fit makarony z sosami

Najczęściej w tego typu daniach wykorzystuje się makaron z mąki pszennej oraz sosy na bazie majonezu albo śmietany i mąki. Chcąc przygotować smaczne i korzystne dla Twojego organizmu danie, zamień makaron pszenny na ten wyprodukowany z mąki pełnoziarnistej. W ten sposób zyskasz cenny błonnik oraz składniki mineralne. Niezwykle kaloryczny majonez lub śmietanę możesz zamienić na jogurt grecki, na bazie którego można również przyrządzić wiele aromatycznych sosów, które z pewnością przypadną do gustu Twoim kubkom smakowym.

Fit naleśniki

Naleśniki to danie kojarzone przede wszystkim z dużą ilością mąki pszennej, a w przypadku słodkich wariantów z olbrzymią dawką cukru, który nie jest przyjazny ani dla Twojego organizmu, ani estetycznie prezentującej się sylwetki. Alternatywą dla mąki pszennej jest ta pełnoziarnista lub ryżowa. Słodkie gotowe dodatki najlepiej zastąpić świeżymi owocami, takimi jak brzoskwinie, truskawki, maliny, banany czy borówki.

Fit mięso

Najgorszymi dla zdrowia wariantami dań mięsnych są te w panierce smażone na głębokim tłuszczu oraz podawane w towarzystwie gęstych i tłustych sosów. Nie musisz jednak całkowicie rezygnować z kotletów. Wieprzowinę zastąp piersią kurczaka lub indyka, a panierkę przygotuj z drobnych płatków owsianych lub otrębów zbożowych z dodatkiem ziół prowansalskich.

Fit frytki

Podobnie jak w przypadku panierowanego mięsa frytki smażone na głębokim oleju są wyjątkowo kaloryczne i dostarczają organizmowi zbędną ilość tłuszczu. Jednak frytki z ziemniaków możesz przygotować w wersji pieczonej w piekarniku.