Fit eat

Co zdrowego na grilla?

Lato w pełni, a to oznacza, że coraz częściej zamiast obiadu zaserwujemy danie z grilla. Czy jednak zawsze musi to oznaczać tłustą kiełbasę i długo marynowaną karkówkę? Niekoniecznie! Danie z grilla może być zdrowe, dietetyczne i wypełnione smakiem. Oto kilka pomysłów!

1. Pstrąg w jarzynach

Mięsem, które fantastycznie nadaje się do grillowania jest nie tylko wieprzowina czy drób, ale także mięso ryby. Przyrządzenie jej jest bardzo proste, a efekt końcowy zdumiewająco pyszny! Dodatkowo cieszy fakt, że wraz z pożywieniem dostarczamy sobie wartościowych kalorii w postaci zdrowego źródła białka, ale także potrzebnych organizmowi kwasów tłuszczowych! Świetną rybą na grilla jest pstrąg. Najlepiej w całości. Oto, jak go przygotować, by zyskał fantastyczny smak:

W długie słupki kroimy warzywa takie, jak marchew, pietruszka, seler, por. Obieramy też kilka ząbków czosnku oraz urywamy kilka świeżych gałązek natki pietruszki lub tymianki. Rybę myjemy i układamy na folii aluminiowej. Do jej wnętrza wsadzamy kilka pasków każdego z warzyw i gałązkę pietruszki lub tymianku. Posypujemy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Zamykamy folię w tzw. Kieszonkę i kładziemy na grillu. Wystarczy 20 minut, by cieszyć się wyjątkowym daniem.

2. Łosoś z czosnkowym masłem

Nawet osoby, które na co dzień nie przepadają za rybami, mogą przekonać się do jednego gatunku. Jest nim łosoś norweski lub atlantycki, którego uwielbia zdecydowana większość ludzi. Delikatne mięso łososia smakuje wybornie w każdej postaci – z patelni, z parowaru, z wędzarni, a nawet na surowo. Dlaczego by więc nie spróbować łososia z grilla? Ten jest fantastycznie soczysty i aromatyczny!

Umyte filety z łososia ze skórą kładziemy na folii aluminiowej. W miseczce przygotowujemy masło czosnkowe z ziołami. Osełkę mieszamy z wyciśniętymi ząbkami czosnku, koperkiem i innymi ulubionymi ziołami. Masełkiem delikatnie smarujemy łososia. Następnie zawijamy folię w kieszonkę i kładziemy na grillu. Całość powinna dojść do pożądanego stanu w ok. 15 minut.

Co zdrowego na grilla - łosoś z czosnkowym masłem

3. Grillowane krewetki po tajsku

Krewetki to fantastyczne, niskokaloryczne źródło białka, które w towarzystwie dobrze zrobionej marynaty smakuje wybornie. Choć powoli zaczyna się to zmieniać, to wciąż niewielu z nas próbowało krewetek z grilla. Tymczasem przygotowanie ich jest niezwykle proste, a gotowe grillowane krewetki są idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałat!

Kup gotowane lub mrożone krewetki królewskie. Gramaturę dobierz w zależności od liczby gości (na dwie osoby standardowo przypada około 500 gramów mrożonych krewetek). Przygotuj marynatę: dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sok z połowy limonki, dwie łyżki sosu sojowego, świeżo zmielony pieprz, mały kawałek imbiru starty na tarce, dwie łyżki oliwy z oliwek. Możesz też dodać kilka kropel sosu rybnego. Krewetki pozostaw w zalewie na godzinę (im dłużej, tym lepiej). Następnie ponabijaj je na patyczki do szaszłyków i piecz na grillu około 15 minut. Można podawać je na przykład na sałacie lodowej z dodatkiem innych warzyw.

4. Kolorowe szaszłyki z indykiem

Indyk – najchudsze ze zwierzęcych mięs. Papryka – najlepsze źródło witaminy C. Czerwona cebula, pieczarki, przyprawy. Wszystko to sprawia, że kolorowe szaszłyki z indykiem mogą starać się o tytuł super zdrowego dania z grilla. A oto jak je zrobić:

Pokrój pierś z indyka w średniej wielkości kostkę i zamarynuj ją w przyprawie curry, wędzonej papryce, soli i pieprzu. Umyte kolorowe papryki, pieczarki i czerwoną cebulę również pokrój w kostkę. Wszystko ponabijaj na przemian na patyczki do szaszłyków, a następnie piecz aż do miękkości mięsa. Proste, szybkie, zdrowe i nad wyraz pyszne!

Co zdrowego na grilla - szaszłyki z indykiem

5. Sałatka z grillowanych warzyw z serem halloumi

Na zakończenie danie wegetariańskie, w którym w roli źródła białka występuje ser halloumi. Wspaniały ser, który fantastycznie smakuje w formie zgrillowanej. Grillowane warzywa podajemy na rukoli lub innej ulubionej sałacie.

Na tackach do grillowania ułóż pokrojone w plasterki, umyte warzywa: młode ziemniaczki, kolorowe papryki, pieczarki. Skrop je oliwą i posyp świeżo zmieloną solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Na drugiej tacce połóż ser. Piecz na grillu do miękkości lub podawaj al dente. Całość możesz skropić domowym sosem vinegrette. Wystarczy w małym słoiczku wymieszać kilka sprasowanych ząbków czosnku, sok z połowy cytryny, mieszankę różnych ziół, sól, pieprz i oliwę. Efekt „wow” gwarantowany!